top of page

Vraag & Antwoord

Wat betekent de naam 'Stoer Huus'?

‘Stoer Huus’ is de West-Vlaamse vertaling van het Deense ‘Store Hus’. Het betekent ‘groot huis’. Onze huizen en appartementen horen bij elkaar en vormen dus een groot huis.

 

 

Is er nog plaats vrij?

Neen. Momenteel zijn alle units verkocht/verhuurd maar dat wil niet zeggen dat er geen plaats meer vrij kan komen natuurlijk. Geef je gegevens door via het formulier op de hoofdpagina en we laten je weten wanneer we op zoek zijn naar nieuwe buren!

 

 

Wat is cohousing en wat is cohousing niet?

Cohousing is een moderne woonvorm waarbij een groep mensen elk hun eigen huis hebben met tuintje of terras, en daarnaast ook nog bepaalde zaken delen zoals een grotere tuin, een gemeenschappelijk gebouw en heel wat gebruiksvoorwerpen. Op deze manier ontstaat gemakkelijk sociale interactie en wordt een fijne buurt om in te wonen gecreëerd. Steeds is er voldoende aandacht voor privacy en de mogelijkheid tot momenten met het eigen gezin wanneer men dat verkiest. Cohousing wordt vaak verward met zorgwonen of kangoeroewonen

 

 

Hoe vaak vergaderen jullie?

Om de drie weken wordt er een ‘algemene vergadering’ of 'HuusRaad' georganiseerd. Dit is een vergadering waar iedereen van Stoer Huus aan deelneemt. Hier worden, in consensus, de belangrijkste knopen doorgehakt. Naast deze vergaderingen komen de verschillende werkgroepen ook regelmatig samen om te vergaderen, te werken, te knutselen,… Deze bijeenkomsten worden georganiseerd wanneer dit nodig wordt geacht.

 

Is dit een sociaal project?

Sociaal zijn we zeker! Maar Stoer Huus is geen sociale huisvesting. Wel is er plaats voor mensen met een beperking mits externe begeleiding. We werken bijvoorbeeld samen met De Kade om dit te kunnen verwezenlijken. Stoer Huusers zijn vooral warme begripvolle buren waarop men kan rekenen.

 

Is een cohousingwoning duurder dan een standaard woning?

Ja en nee. Binnen ons cohousingproject streven we naar het bouwen van op z’n minst lage energiewoningen. Dit betekent een extra investering tijdens de bouwfase, maar door het lage verbruik daalt je energiefactuur zodanig dat je na verloop van tijd de extra investering hebt ingehaald.

Ook de renovatie van de gemeenschappelijke villa brengt een extra meerkost met zich mee. Maar de ruimtes die zijn ondergebracht in de villa, zoals de logeerkamers, wasruimte, ontspanningsruimte, keuken, grote eetplaats, werkplaats, fietsberging,… , zijn ruimtes die je uit je eigen woning kan weglaten. Je bouwt compacter en hebt dus minder bouw- en energiekosten.

Maar je bespaart ook op héél véél zaken...

 

Hoeveel percent van de grond en de bebouwing is privé en hoeveel gemeenschappelijk?

Elke woonunit inclusief een tuintje of terras behoort tot het privégedeelte. Daarnaast kan elke bewoner gebruik maken van de gemeenschappelijke tuin, de gemeenschappelijke villa (keuken, (polyvalente) eetzaal, wasplaats, logeerkamers, ontspanningsruimte, …), de fietsenberging, de werkplaats, … Al deze plaatsen zijn gemeenschappelijk en zijn voor een deel eigendom van elke bewoner. Dit deel wordt bepaald door een verdeelsleutel a rato van de grootte van je privéwoning en eventuele garage, staanplaats of opbergruimte.

 

Kan ik na verloop van tijd mijn cohousingwoning verkopen?

Uiteraard kan je je eigen woning en je deel van de gemeenschappelijke delen verkopen wanneer je dat wil of moet. In een cohousingproject is het wel zo dat de groep voorkooprecht heeft. Indien de groep geen beroep doet op het voorkooprecht kan je je woning vrij verkopen.

Is het verkopen van een ‘cohousingwoning’ moeilijker dan een standaard woning?

Momenteel staat cohousing in België nog in zijn kinderschoenen. Maar de populariteit van het cohousingconcept is ook bij ons aan een stevige opmars bezig. Hierdoor zal ook de vraag naar cohousingwoningen groter worden. In Denemarken, waar cohousing een heel pak verder staat dan bij ons, bestaan er zelfs wachtlijsten voor woningen die deel uitmaken van een cohousingproject.

Deelnemen?
Wat is cohousing?
Vergaderen?
Sociaal?
Duur?
Privé-Publiek?
Verkopen?
bottom of page