top of page

Welkom bij Stoer Huus!

Samenhuizen, samentuinen, samen delen...
StoerHuusLogo.png

Beste bezoeker

Sinds de zomer van 2019 is onze woondroom werkelijkheid geworden! We hebben er samen jarenlang hard aan gewerkt. Zou jij ook graag bij ons komen wonen? Helaas zijn alle units bezet maar laat zeker je gegevens achter hiernaast en misschien worden we wel buren later...

Lieve groeten van ons allemaal 

Word jij onze toekomstige buur?

Momenteel is Stoer Huus volzet maar als er een plaatsje vrijkomt heb jij misschien interesse om een stoere bewoner te worden. Laat hier je gegevens achter om op de hoogte te blijven.

Wat zijn we wel?

De Engelse term ‘cohousing’ betekent ‘samen huizen’ of beter ‘samen wonen’. In Nederland spreekt men over ‘centraal wonen’. Het is een vorm van gemeenschappelijk wonen. Het is een alternatief voor de eengezinswoningen, waar niet zoveel contact is en waar mensen soms vereenzamen.

Een ‘cohousing community’ of de gemeenschap van mensen die er wonen, bestaat uit gezinnen en alleenstaanden. Allemaal hebben ze een volledig uitgerust huis of appartement. Daarnaast gebruiken en beheren ze gemeenschappelijke delen en apparaten. Zo heeft iedereen zijn privacy, terwijl sommige dingen samen gedaan worden.

Een cohousing wijk probeert het buur(t)gevoel en de samenhorigheid van de vroegere dorpskernen te herstellen. De buren kennen elkaar en doen dingen samen. Daardoor voelen ze zich betrokken.

Hierbij de korte, Engelstalige uitleg over cohousing door de ogen van een kind.
Meer uitleg over cohousing vind je op de site van VZW Samenhuizen.

Cohousing?

Wat zijn we niet?

We horen af en toe wel eens de term 'commune' vallen, dat zijn we echter niet. Het grote verschil is dat niet alles van iedereen is en dat iedereen een gelijke stem heeft. In tegenstelling tot de middeleeuwse term zijn we vooral een moderne gemeenschap.

Cohousing is niet te verwarren met andere gemeenschappelijke woonvormen zoals zorgwonen of kangoeroewonen. Bij deze types staat zorg centraal, meestal voor ouders of grootouders, en woont men in één huis of twee huizen aan elkaar gekoppeld. Hoewel zorg zeker een belangrijk aspect is bij cohousing zijn we in eerste plaats goede buren voor elkaar.

Cohousing of co-housing? Geschreven met een koppelteken gaat het over de overkoepelende term voor gemeenschappelijke woonvormen. Stoer Huus staat voor cohousing, de specifieke woonvorm zoals hiernaast uitgelegd.

Wat?
Aerial01.png

Binnen de stadsmuren van Brugge die schone staan 27 units rondom een gerenoveerde geklasseerde villa dat dienst doet als het grote gezamenlijke huis waar de naam Stoer Huus van afkomstig is.

Naast de ruime gezamenlijke binnentuin en enkele privétuinen grenst het project aan de Bleekweide. Dit eeuwenoud stuk prachtige natuur werd vrij toegankelijk gemaakt voor iedereen. Vroeger werden er lakens in de zon gebleekt, straks geniet jij misschien van de rust dat dit toekomstplekje te bieden heeft.

Een bakker en een slager vinden we om de hoek en zowat alles dat men nodig heeft ligt binnen wandel- en fietsbereik dankzij de uitzonderlijk centrale ligging, wat naadloos aansluit bij onze ecologische ingesteldheid.

Waar?

Heb je vragen over ons project? We beantwoorden ze graag. Kies de gepaste knop:

Vragen over de website/nieuwsbrief

(of mail naar webmaster@stoerhuus.be)

Alle andere vragen

(of mail naar info@stoerhuus.be)

Contact
Aerial02.png
ampe.trybou Logo
Stabitec Logo
Vandenbussche Logo
De Kade VZW Logo
Cohousing Waasland Logo
Samenhuizen Brugge Logo
Cohousing Kortrijk Logo
EcoHub Logo
Vinderhoute Logo
Brutopia Logo
BotaniCo Logo
Vrienden
bottom of page